Gaál Csaba

Gaál Csaba

"Jobb utólag elnézést kérni, mint előre engedélyt!"

egy új blog(ger) bemutatkozása

2016. december 29. - Gaál Csaba B

Üdvözlet az Olvasónak!

Gaál Csaba vagyok közgazdász, biztosításmatematikus. Az elmúlt 16 évben hazai biztosítótársaságoknál és kockázati tőkealap-kezelőnél dolgoztam. A vállalati hierarchia minden szintjét bejártam (szerencsére minden esetben lentről fölfelé).

Örömmel tapasztaltam ez idő alatt, hogy információk tömege lett elérhető az érdeklődők számára még az olyan kevésbé trendi témában is, mint a szakterületemnek számító személybiztosítás. Ennek ellenére két szempontból is hiányérzetem van már évek óta.

  1. A tájékoztatás esetenként szubjektív, vagy, ha még objektív is, abban helyenként rész-, illetve téves információk jelennek meg.
  2. Nagyon sokan foglalkoznak egy adott probléma (pl. nyugdíj helyzet) bemutatásával, azonban a kihívásokra adható konkrét megoldások ismertetése, a lehetőségek ügyfélközpontú elemzése hiányzik, vagy, ha van is, az csupán általános, netán felületes, pontatlan.

Hogy várhatjuk el így a tipikus Olvasótól, hogy legyen kellően tájékozott? Hogy hozhat így megalapozott döntéseket az Olvasó a saját pénzügyeiben?

Sehogy.

Ezért megfogadtam az egyik tapasztalt, amerikai menedzsment kultúrában szocializálódott üzleti partnerem tanácsát: "Jobb utólag elnézést kérni, mint előre engedélyt!"

Megragadom tehát a klaviatúrát és elindítom ezt a blogot, hogy kezdetben a különböző nyugdíj célú megtakarítási lehetőségek kapcsán:

  1. a megjelenő kommunikációban fellelhető szubjektív elemekre, az objektivitáshoz elengedhetetlenül szükséges információk hiányára felhívjam a figyelmet, illetve lehetőség szerint be is szerezzem és hiánypótló jelleggel be is mutassam azokat;
  2. a konkrét megoldásokat (termékeket, szolgáltatásokat) az ügyfél szempontjai alapján értékeljem, elemezzem, azokat egymással összehasonlítsam.

Ezzel kívánom segíteni munkájukban a banki, pénztári, biztosítási szakmában dolgozókat, és támogatni az ügyfeleket abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak hosszú távú pénzügyeikkel kapcsolatban.

Jelenlegi terveim szerint a későbbiekben további biztosítási termékeket (pl. nem nyugdíj célú megtakarítási jellegű életbiztosításokat, egészségbiztosításokat) kívánok hasonló módon górcső alá venni. 

Írásaimban abszolút független, kizárólag szakmai szempontokat fogok megjeleníteni. Ahogy az elmúlt másfél évtizedes munkám során is folyamatosan, itt is mindig igyekezni fogok pontosan megjelölt hivatkozásokkal (dokumentumokkal, jogszabályokkal, egyéb adatokkal) alátámasztott következtetésekre jutni, vagy kérdéseket felvetni az illetékesek számára. Akiket ezúton is biztatok a nyilvánosság előtti eszmecserére, akár itt a blog felületén.

A blog indítását az is aktuálissá teszi, hogy az életbiztosítási szakmában 2017. január 1-től új időszámítás kezdődik. A jelenleg forgalomban lévő termékek döntő részét a biztosítók "lecserélik", a szolgáltatók most sorakoznak a start vonalra. Várják, hogy december 31-én éjfélkor a petárdák és pezsgős dugók mellett az MNB, illetve a jogalkotó startpisztolya is eldurranjon. Jó alkalom lesz ez arra, hogy a piacon újonnan megjelenő megoldásokat, első lépésben a nyugdíjbiztosításokat sorra vegyem, és egyenként elemezzem ki őket, számba véve azok tulajdonságait az ügyfél szempontjából.

A biztosítók gyakorlata mellett természetesen folyamatosan nyomon követem a szakma, és a szakmai sajtó írásait is. És, ha a teljes körű, objektív tájékoztatás érdekében szükségét érzem a vélemény nyilvánításnak, akkor azt itt meg is fogom tenni. Ha kell, természetesen elnézést is fogok kérni. Utólag.

Kövessen, kedves Olvasó!

Gaál Csaba

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gaalcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr5212080929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása