Gaál Csaba

Gaál Csaba

Mennyi? Mi mennyi?

2017. szeptember 27. - Gaál Csaba B

Dübörög a nyugdíj célú előtakarékossági szezon. Naponta jelennek meg újabb és újabb cikkek, amelyekben a különböző nyugdíj célú megtakarítási lehetőségeket hasonlítják össze. Sajnos a Bankmonitor legfrissebb bejegyzése alapján is úgy érzem: az objektív tájékoztatás helyett inkább fontosabb a saját meggyőződés hirdetése... Hogy az érdeklődő olvasó ezzel még bizonytalanabb döntési helyzetbe kerül, az meg kit érdekel?

A mostani tapasztalatom annál is fájóbb, hogy a fenti orgánum egy évvel ezelőtt véleményem szerint egy hasonlóan silány minőségű írást engedett meg magának. Az már nem is lep meg, hogy az egyes konstrukciók kapcsán felmerülő költségek mellett más mérlegelendő szempontot nem is ad meg az olvasónak a titokzatos szerző. Tényleg csak az számít, hogy mennyibe kerül, de azt meg sem nézzük, hogy pontosan mit is veszünk? Ha már itt tartunk, a cikk említést sem tesz a nyugdíjelőtakarékossági számláról. A nyugdíjbiztosítások szolgáltatását pedig  elintézi annyival, hogy: "Ezen felül még kisebb összegű életbiztosítás is szokott a nyugdíjbiztosításhoz kötődni, de ezért külön fizetni is kell az életkorunk és a kockázati besorolásunktól függően."

Milyen más szempontokat érdemes még mérlegelni tehát akkor, amikor döntést hozunk egyik, vagy másik megoldás javára? A költségekről és a szolgáltatás tartalmáról már esett szó. A továbbiak csak címszavakban:

- ki kezeli a nyugdíj célú megtakarításaimat?

- milyen befektetési teljesítményt ért el a múltban a piachoz képest?

- milyen befektetési lehetőségek közül választhatok?

- van-e bármilyen garancia a befektetési teljesítményre nézve?

- milyen szolgáltatásban részesülhetek nyugdíjazásomkor, illetve azt megelőzően?

- milyen adózási szabályok érvényesek (befizetések állami támogatása, nyugdíjazáskori kivét adózása, nyugdíjazás előtti kivét adózása)?

Ez utóbbi kapcsán idézem az Szja tv. 1. mellékletének 6.5.pontját:

károk megtérülése, a kockázatok viselése körében adómentes:

"...

6.5. az az összeg, amelyet

a) az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár

aa) nyugdíjszolgáltatás (kiegészítő nyugdíj) címén vagy

ab) a kedvezményezett részére,

...

fizet (juttat), nyugdíjszolgáltatás esetén feltéve, hogy a szolgáltatásra jogosult

1. tagsági jogviszonya (átlépés esetén a korábbi tagsági jogviszonya) a teljesítés évét megelőző tizedik adóévben, vagy azt megelőzően keletkezett, ... vagy

2. jogosultsága rokkanttá nyilvánítása alapján keletkezett;"

Mi történik tehát, ha valaki 56 évesen lép be egy önkéntes nyugdíjpénztárba és 65 évesen egészségesen nyugdíjszolgáltatás formájában szeretne hozzájutni a megtakarításához? Egyéb jövedelemként kell leadóznia a szolgáltatás összegét, ugyanis az Szja tv. 28.§ d) pontja szerint:

"Egyéb jövedelem különösen

...

d) az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár által a tag részére teljesített, e törvény szerint adómentesnek nem minősülő nyugdíjszolgáltatás".

Az idézett Bankmonitor cikk szerint: "Úgy kell erre a megtakarításra (az önkéntes nyugdíjpénztárra - G.Cs.) tekinteni, hogy azt valóban csak a nyugdíjban használjuk fel. Idő előtti felvétel esetében ugyanis megkötések vannak, sőt akár adózni is kell a felvett összeg után."

A fentiekből látható, hogy nem csak az idő előtti felvétel esetén keletkezhet adófizetési kötelezettség...

Mindez csak egy apró ízelítő abból, ami a teljeskörű tájékoztatáshoz nélkülözhetetlen. Az egyes megtakarítási formák pontos adózási szabályairól teljeskörűen és objektíven fogunk beszélni a Portfolio.hu Öngondoskodás 2017 konfenciájának délutáni szekciójában! Hogy minden érdeklődő tényleg képbe kerüljön a témában!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaalcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr512899368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása